جرم توهین و تهدید از طریق پیامک
جرم توهین و تهدید از طریق پیامک؛ آیا اس ام اس در دادگاه پذیرفته میشود؟
بسیاری از افراد بدون توجه به اینکه ارسال پیامک میتواند چه عواقبی داشته باشد. ممکن است خود را به دردسر بیاندازند. توهین و تهدید از طریق پیامک جرم محسوب میشوند. و در صورتی که این جرم در دادگاه ثابت شود، ممکن است افراد به جزای نقدی و شلاق محکوم شوند. از طرف دیگر، صحبتهایی که در پیامکها رد و بدل میشود نیز میتواند در شرایط خاصی به عنوان مدرک در دادگاه مورد استفاده قرار بگیرد. از آنجا که این موضوع اهمیت بسیار زیادی دارد، با ما همراه باشید تا با جزئیات جرم توهین و تهدید از طریق پیامک و نظر دادگاه در مورد مدارک پیامکی آشنا شویم. تا پایان این مطلب همراه طاها اس ام اس باشید.
جرم توهین پیامکی چیست؟
توهین پیامکی به معنای ارسال پیامک اهانت آمیز یا توهین آمیز به فرد دیگر است. توهین از طریق پیامک جرم بوده و از زیر مجموعه دعاوی کیفری محسوب میشود. جرم توهین پیامکی علاوه بر اینکه شامل الفاظ و عباراتی است که مستقیماً اهانت محسوب میشوند. همچون فحاشی و استفاده از الفاظ رکیک، شامل مواردی است که بدون استفاده از الفاظ رکیک و فحش نیز مخاطب را مورد اهانت قرار داده و به اعتبار وی خدشه وارد میسازند.
با این حال حکم هر عبارت متفاوت است و این مفاد پیامک و متن توهین آمیز ارسال شده از طریق پیامک است که حکم را تعیین میکند. به همین دلیل است که در هنگام استفاده از پنل اس ام اس باید دقت زیادی داشته باشید. و به هیچ عنوان اجازه ارسال پیامکهای حاوی توهین یا اهانت از طریق پنل پیامکی داده نمیشود.
مصادیق توهین پیامکی
بسیاری از افراد جامعه بدون آگاهی و بعضاً از روی خشم و عصبانیت الفاظی را در متن پیامک به دیگری حواله میدهند. که عواقب نامطلوبی را به دنبال خواهد داشت و ناخواسته و ندانسته برای خویش پرونده کیفری و دعوای کیفری را طرح مینمایند. مصادیق توهین میتواند توهین ساده یا قذف باشد. حکم هر کدام از این موارد متفاوت است. برای مثال در صورت اثبات جرم قذف که انتساب عمل زنا یا لواط به دیگری و عجز از اثبات آن است، مجازات 80 ضربه شلاق در نظر گرفته میشود.
مجازات توهین و فحاشی از طریق پیامک
حالا که با معنای توهین پیامکی آشنا شدیم. مجازات توهین پیامکی چیست؟ شاکی میتواند در دادگاه شکایت خود را ثبت کند و در صورتی جرم توهین پیامکی به اثبات برسد. مجازات 74 ضربه شلاق یا پرداخت جزای نقدی از 50 هزار ریال تا یک میلیون ریال را در پی خواهد داشت. مدت زمان زیادی از تصویب این قانون میگذرد.و در حال حاضر جزای نقدی آن به حدی نیست که بازدارنده باشد. اما مجازات 74 ضربه شلاق میتواند مجازات بسیار سنگینی برای متهمی باشد که اقدام به ارسال پیامک توهین آمیز کرده است.
فراموش نکنید حتی اگر پیامکهای ارسال شده را از گوشی پاک کنید، در استعلام از اپراتورهای موبایلی میتوانند تمامی پیامکها را مشاهده کنند.
تهدید پیامکی چیست؟
تهدید پیامکی به معنای تهدید پیامکی به مرگ یا تهدید به بردن آبرو و موارد مشابه است. طبق ماده 669 قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) مصوب 1392 هرگاه کسی دیگری را به هر نحو به قتل، ضررهای نفسی، شرفی، مالی و افشای سری نسبت به خود یا بستگان او نماید.اعم از این که به این واسطه تقاضای وجه، مال یا تقاضی انجام یا ترک فعلی را نموده یا ننموده باشد، مرتکب جرم تهدید شده باشد.
نکته حائز اهمیت این است که تهدید از طریق پیامک نیز مشمول این ماده است. از طرفی اگر تهدید همراه با توهین و فحاشی باشد ممکن است تحت شرایطی مشمول تعدد جرم موضوع ماده 134 قانون مجازات اسلامی (اعمال مجازات جرمی که نسبت به سایر جرائم وقوع یافته، شدیدتر است) باشد. در مقایسه با جرم توهین و فحاشی از طریق پیامک، جرم تهدید پیامکی دارای مجازات سنگینتری است.
مجازات تهدید از طریق پیامک
نکته هم در مجازات تهدید از طریق پیامک، این است که تهدید معنای عرفی دارد و باید در تهدید شونده تأثیر گذار باشد. به همین دلیل، تشخیص اینکه گفتهها یا اعمال انجام شده تهدید محسوب میشود یا نه، یک مسئله موضوعی است که دادگاه باید آن را احراز نماید. تهدید پیامکی از نوع تهدید کتبی است که اثبات آن بسیار سادهتر از تهدید شفاهی است. در صورتی که به دادگاه ثابت شود جرم تهدید پیامکی رخ داده است. تهدید کننده طبق قانون به مجازات شلاق تا 74 ضربه یا زندان از دو ماه تا دوسال محکوم خواهد شد. بنابراین مجازات سنگینی برای تهدید از طریق پیامک در نظر گرفته شده است.
از آنجایی که تهدید معنای عرفی دارد، باید خیلی مراقب بود که حتی در پیامکهای ساده، مثل پیامکهایی که از طریق سایت برای ثبت نام کاربران ارسال میشود، لحن تهدید آمیزی به کاربرده نشود.
آیا اس ام اس در دادگاه پذیرفته میشود؟
به طور کلی پیامک در دادگاه دلیل محسوب نمیشود. متن اس ام اس و پیامک یا حتی ارسال عکس با پیامک دلیل محکمه پسند و مدرک محسوب نمیشود. در واقع پیامک تنها میتواند به علم قاضی کمک میکند. و مدرکی نیست که دادگاه بتواند بر مبنای آن حکم صادر کند. در زبان حقوقی به پیامک یا یک اماره در نظر میگیرند. اماره در واقع نششانه ای است که میتواند بر وقوع جرم تلقی داشته باشد و ذهن قاضی را هدایت کند.
اثبات جرم از طریق پیامک ممکن است؟
در موضوعاتی مانند جرم توهین و تهدید پیامکی، جرم از طریق پیامک رخ داده است. و به عنوان یک مدرک اصلی در دادگاه مورد قبول خواهد بود. به این ترتیب اثبات جرم از طریق پیامک در این موارد خاص وجود آرد. اما پیامک به تنهایی برای اثبات جرم یا حق در اکثر موارد کفایت نمیکند. زیرا پیامکها به نظر اکثر کارشناسان حقوقی اماره محسوب میشوند. معمولاً برای اثبات جرم در کنار پیامک باید مستندات دیگری مانند شهادت شهود، اقرار مرتکب، اسناد، تحقیقات محلی، سوگند، کارشناسی و … نیز به عنوان دلیل ارائه شوند.